Vincent en Elke op wereldreis 2009 - 2010

Oost West Thuis Best, of toch niet??

Ons allerlaatste verhaal... en we moeten eerlijk zeggen, dit is toch wel een beetje slikken. Onze wereldreis is ten einde gekomen en we staan weer met beide benen in de echte wereld.

De thuiskomst
Van te voren fantaseerden we er wel eens over hoe het zou zijn om terug te komen op Schiphol en wie er allemaal zou zijn. Onze thuiskomst heeft onze verwachtingen totaal overtroffen!

Tjee, we zijn toch wel een beetje zenuwachtig als we op Schiphol op onze bagage staan te wachten. Een man ziet ons een beetje ongeduldig worden en vraagt of we lang weg zijn geweest. Ja! We zijn bijna een jaar weggeweest en zien er ontzettend naar uit om onze familie en vrienden te zien. Tijdens het wachten horen we in de verte een paar keer een luid gejuich. We kijken elkaar aan met het idee wat zijn dat nou voor een idioten, een voetbalteam of dispuut ofzo. Eindelijk, is daar dan, als een van de laatste, onze bagage! Voor de laatste keer backpacks op de rug en hup door de douane. De schuifdeuren gaan open en dan een luid gejuich, spanddoeken, vlaggen en heeeeel veel mensen. Uhmm, is dit voor ons?? Jaaaa! Een groot deel van onze familie en vrienden staat ons op te wachten. We hebben echt geen idee waar we moeten kijken!! Wat is dit LEUK! We vliegen de ouders na lange tijd weer in de armen en begroeten alle andere mensen een beetje in een waas. Het vreemde is ook dat we hup meteen met zijn allen naar de uitgang lopen. Opmerkingen als ‘tja bij wie moet je nu in de auto gaan zitten' en ‘nou dit was leuk nu gaan we weer naar huis' doet ons toch wel vermoeden dat er nog meer komt. Buiten voor de ingang van Schiphol staat een grote KNVB bus waar iedereen vrolijk inloopt?! Huh, van wie is deze bus? Van ons, is het antwoord. Ach ja dat kan er ook nog wel bij!! Gerard Morsink onze chauffeur en Aniek Morsink onze hostess staan al klaar in de bus. Dit is super geregeld allemaal! De familie Heijmer (oom Vincent) & Ivar gaan met eigen vervoer terug en we nemen afscheid van hun. Met de rest van ons welkoms commitee gaan we in de bus richting Lochem. Een bus vol met bier, wijn en hapjes en zelfs de eerste wedstrijd van Fc Twente kan live vanuit de bus bekeken worden. De reis is voor ons eigenlijk veel te kort! We hebben eigenlijk geen tijd genoeg om met iedereen bij te kletsen. In Lochem wordt het feestje nog even doorgezet in de tuin waar alles mooi versierd is! Wat een geweldige dag en een onbeschrijvelijke thuiskomst hebben we gehad! Ontzettend bedankt iedereen!!

Eenmaal thuis
Tja en dan ben je eenmaal thuis! Het besef dat de reis er echt op zit moet voor ons allebei nog een beetje doordringen. De eerste week in Nederland is niet erg makkelijk, er komt zoveel op ons af. Alleen het feit dat je niet meer uit een backpack leeft is al onwennig. De mobiele telefoon gaat weer 10x per dag, alles draait weer om plannen en tijd en het ergste is dat dingen weer moeten. Daarbij komt dat het leven in Nederland erg voorspelbaar is. Het besef komt ook nu pas dat we echt een jaar alles hebben gemogen. Gelukkig zijn er ook heel erg fijne kanten om weer thuis te zijn. Alle familie & vrienden weer zien, heerlijk Nederlands eten en een kledingkast om uit te kiezen.

Een jaar weg
Het is bijna niet te omschrijven hoe het is om een jaar weg te gaan op reis. Het is een hele nieuwe levensstijl die je aanneemt die niet te vergelijken is met een vakantie. Natuurlijk is het totaal genieten van alle bezienswaardigheden, natuur & cultuur. Maar het is ook iedere dag plannen waar je gaat slapen, eten, wat je gaat zien, hoe je er gaat komen en wat je erna gaat doen. Wij vonden het een geweldige uitdaging om iedere keer weer iets goeds te vinden voor een goede prijs. Het allerfijnste van reizen is toch wel dat je alles doet waar je zin in hebt, geen verplichtingen, tegenover niemand, en lekker zelf een plan trekken. Met zijn tweeen erop uittrekken om de mooie dingen van een land te ontdekken. 24 uur per dag/350 dagen zijn we bijna non stop bij elkaar geweest! Dit zorgt natuurlijk voor de nodige ruzies en irritaties.... Maar we hebben het vooral geweldig leuk gehad met elkaar!

Een kleine optelsom van een jaar:

 • 21 Landen bezocht
 • 27 keer een grensovergang gepasseerd
 • In meer dan 200 verschillende bedden geslapen
 • 26 Keer in een vliegtuig gezeten en meer dan 40.000 vliegmijlen afgelegd
 • Van het zuidelijkse puntje van Zuid Amerika naar het Noordelijkste puntje van Zuid Amerika alleen met de bus gereisd, hemelsbreed al meer dan 8000 km!
 • In totaal meer dan 500 uur in de bus gezeten!
 • 10 dagen op een boot verbleven die 3000 km heeft gevaren
 • Ontelbare kilometers gelopen

Wat we zullen missen
De absolute vrijheid om te doen en laten wat je wilt gaan wij ontzettend missen! Dat geldt ook voor de WoW momenten als je een top hebt bereikt van een zware beklimming en een geweldig uitzicht hebt zoals bij de beklimming van de Fitz Roy in Argentinie. Of de kippevel momenten omdat iets zoo mooi is dat je het gewoon niet kunt beseffen zoals in Antarctica. Het ontmoeten van medereizigers om ervaringen mee te delen en om veel te gezellige avondjes mee te hebben. De bureaucratie & onbeholpenheid van bepaalde culturen waarbij je de tranen in de ogen schieten van het lachen/of het huilen. En als laatste het heeeerlijke eten op plekken waar je het totaal niet verwacht.

De meest gestelde vraag is toch wel ‘wordt je niet moe van al die impressies tijdens zo'n reis? Nee, totaal niet! Er is niets heerlijker om iedere dag weer nieuwe indrukken op te doen maar alleen wanneer jij dat wilt!! Dagje geen zin, dan doen we toch niets! Wat we wel hebben gedaan is steeds iets langzamer reizen om de indrukken te verwerken.

Wat we totaal niet zullen missen
Natuurlijk vertellen we in alle geuren en kleuren de mooie dingen van onze reis maar reizen heeft ook zeker minder leuke punten. Wat dacht je van de vieze bedden waar we in geslapen hebben, die in Azie ook nog vaak te kort zijn? De slechte matrassen die niet eens matras mogen heten in Nepal! Nachtenlang wakker gemaakt worden door honden, luidruchtige andere toeristen of het lokale verkeer. Dan zullen we het nog maar niet hebben over de ellendig lange busreizen die we op het laatst wel uit konden kotsen in Zuid Amerika. Oh ja, verschikkelijk irritante overheersende medereizigers zoals Israeliers, Amerikanen en de Groenen (onze definititie van maatschappelijk verantwoorde, met dikke bossen okselhaar, alles beterwetende reizigers). De oppervlakkige praatjes met andere reizigers (wie ben je, wat doe je, wat heb je gezien, hoe lang reis is) kunnen we gelukkig weer inruilen voor gesprekken met goede vrienden. Wat we ook totaal niet missen zijn de WC's, die soms zo vies zijn dat je beter in de vrije natuur kunt plassen. Of die koude douche in Bolivia als het buiten al koud is! Het ongezonde eten in Zuid Amerika zullen we ook niet echt missen (m.u.v. Argentinie). Ook niet leuk zijn de zoektochten naar hostels als je al een lange busrit achter de rug hebt en het hostel wat je van te voren hebt uitgzocht zit vol of je kunt het niet vinden. Zeer goed voer voor een ruzie!

Dit klinkt misschien allemaal wel erg dramatisch want de leuke dingen hebben voor ons echt de overhand gehad! Het hoort er gewoon allemaal bij. Wat hebben we vaak achteraf staan lachen als er weer iets geks of minder leuks gebeurde. We zijn allang blij dat we niet ziek zijn geworden, geen verschikkelijke ongelukken hebben meegemaakt en nooit beroofd zijn!

Onze hoogtepunten
Het is moeilijk om te zeggen wat het mooiste is en wat minder mooi. Alle landen hebben wel iets maar toch zijn er een aantal favorieten. Wat ons het meest bijblijft van onze reis is de trip naar Antarctica. Deze trip is absoluut de mooiste ervaring ooit! De stilte, de eindeloze ijsbergen, geen andere mensen, zoveel dieren die totaal niet bang voor je zijn, hebben zoveel indruk op ons gemaakt. Een ander hoogtepunt was onze reis door China en dan in het speciaal the Tibetan Sichuan Highway met zijn bergpassen tot 5000 meter, de skyburial en Tibetaanse cultuur. Wat we ook niet snel vergeten is onze scooterreis over het Bolavenplateau in Laos of onze bountyvakantie in Frans Polynesie. Argentinie, een van onze favoriete landen met zijn prachtige natuur in Patagonie & rondom Salta, de Iguazu watervallen & de topstad Buenos Aires is een land om zeker niet te missen! En dan vergeten we Colombia nog... een heerlijk en super vriendelijk land om in te reizen. Ach en zo kunnen we nog wel even doorgaan.... Laten we onze top maar eens op een rijtje zetten!

Top 5 landen:

 1. Antarctica (continent)
 2. China
 3. Argentinie
 4. Laos
 5. Frans Polynesie

Top 10 mooiste plekken:

 1. Gerlach Channel, Antarctica
 2. Perito Moreno Gletsjer, Argentinie
 3. Fitzroy piek, Argentinie
 4. Monkey Island Koh Phi Phi, Thailand
 5. De Iguazu watervallen, Argentinie
 6. Angkor Wat, Cambodja
 7. De hoogvlaktes & zoutvlaktes in Bolivia
 8. Beelden op Paaseiland, Chile
 9. Macchu Picchu, Peru
 10. Hermitage St Petersburg, Rusland

Top 10 mooiste ervaringen:

 1. Zwemmen in Antarctica
 2. In de luchtballon de zonsopgang zien tussen de karstbergen in Yangshuo, China
 3. Klooster bezoeken en skyburial in Litang, China
 4. Met de scooter over het Bolaven Plateau crossen in Pakse, Laos
 5. 4x4 rijden op Fraser Island, Australie
 6. Oud en Nieuw vieren in Sydney
 7. Voeren van pijlstaartroggen op Moorea, Frans Polynesie
 8. Kruipen door de Chu Chi Tunnels in Vietnam
 9. Salsa dansen met de lokalen in Villa de Leyva, Colombia
 10. 'S morgens wakker worden in een Ger, Mongolie

Top 6 sportieve activiteiten:

 1. 6-daagse trekking in de Himalaya
 2. De 4500 meter bereikt bij Laguna 69, Huaraz Peru
 3. Golfen in tussen de kangoeroe's in Australie (Vincent)
 4. Voetbalderby zien in Buenos Aires (Vincent)
 5. Duiken met een Whale shark op Koh Thao (Elke) of snorkelend (Vincent)
 6. Mountainbiken van de Death Road in Bolivia

Wat de toekomst ons brengt...
Door onze wereldreis is onze passie voor reizen eigelijk alleen maar groter geworden en ons verlanglijstje alleen maar langer. Of we weer een jaar weg gaan? Nee, waarschijnlijk niet! Wat we wel op de planning hebben is om nog eens twee of drie maanden gaan omdat dit domweg makkelijker praktisch te regelen valt. We hebben geen ambities om in het buitenland te gaan werken en wonen omdat we zeker na dit jaar beseffen dat familie & vrienden erg belangrijk voor ons zijn. Zo erg zelfs dat we besloten hebben terug te gaan naar twente. Vincent begint 1 september weer voor zijn oude werkgever Accenture en zal weer in Den Haag bij het CBG aan het werk gaan. Elke daarentegen is op zoek naar een nieuwe uitdaging in de hotelwereld in het oosten des lands. Zo gauw Elke een baan heeft hopen we ergens een leuk huis te vinden in Hengelo zodat we Elke haar ouders weer in alle rust met zijn tweeen kunnen laten.

Er rest ons niets anders dan iedereen die ons heeft gevolgd op deze site, via de email en via de skype, ontzettend te bedanken voor alles! Voor de lieve mailtjes met de updates vanuit Nederland over het dagelijkse leven, de verrassende skypebelletjes en de grappige en onverwachte berichtjes op de site! We hebben er ontzettend van genoten!

Tot de volgende reis;)

Vincent & Elke

Reacties

Reacties

Cindy Morsink

Wat een fantastisch verhaal weer. Wat hebben jullie toch een bult meegemaakt. Maar kan me ook goed voorstellen dat het heel erg fijn is om familie en vrienden weer te zien,maar dat je ook weer heel erg moet wennen aan de realiteit. Elke succes met het vinden naar een leuke baan in het Twentse land. Enne bedankt voor alle leuke reisverslagen en foto's. Ga het missen. Liefs Cindy

Ruth

Jeetje wat een verhaal, om te smullen.
Wij zijn blij dat jullie weer heelhuids terug zijn en ook zeker dat jullie richting Twente komen. Want zo'n feestje als afgelopen week was toch helemaal top, alleen de nawee├źn wat minder hihi.
We zien jullie morgen weer, op naar t volgende feestje x

Laurens

Ja, daar ben je dan weer.. welkom thuis!
En Deja Vu! :)

bromander

wat zullen we jullie fantastiese verhalen en foto`s missen, ze waren altijd super om te lezen en te bekijken.
welkom thuis en veel succes in alles wat jullie vanaf nu weer gaan doen
we zien jullie .......

groetjes rickard - irma - luuk - koen

johan en ans

Deze ervaring kan niemand je afpakken.

geniet er van . Je tijdelijke buren Ans Johan

esther heijmer

Ja, en dan meot je weer verplicht verjaardagen af in nederland!!! Onze kuno is erg blij met z'n voetbaloutfit, hij slaapt erin en wil het direct uit de was weer aan. De dames hebben een prachtig etui op school. Bedankt voor jullie fantastische verhalen en vooral ook de foto's en filmpjes, we hebben er erg van genoten. Maar wat lees ik nu als hoogtepunt??? Salsa dansen met de lokalen in Villa de Leyva, Colombia. Waarom staat dit niet op foto/film, ben benieuwd vincent of je fons kunt bijhouden met de heupen......
Veel liefs uit wageningen.

Hugo en Angelle

Ey Vincent en Elke,

Wat moet dat raar zijn om weer thuis te zijn.... We kunnen het ons nog niet voorstellen. Heel leuk verhaal hebben jullie geschreven! Ik kreeg gewoon tranen in mijn ogen bij het lezen van jullie 'ontvangscomitee' wat geweldig om zo ontvangen te worden!
We houden die tops in de gaten, want dat zijn ook weer leuke tips!! Geniet van de tijd thuis, alles heeft zijn charme en thuis kan je ook van veel dingen genieten. We zijn aan het inhalen met het lezen van jullie verhalen. We zijn al een eind gekomen, maar nog lang niet klaar haha. Wel erg leuk om te lezen allemaal.
Wij zijn nu in Buenos Aires en hebben nog een lange weg te gaan, maar er heel veel zin in! Als wij thuis zijn komen we wel een keer langs in Lochem (of Twente of waar dan ook haha) om bij te kletsen (als jullie dat leuk vinden natuurlijk :-)).
Veel plezier thuis tussen de bitterballen :-)
liefs Hugo en Angelle

Ilse en Bram

Hallo Vincent en Elke,

Wij hebben jullie verhaal helemaal gevolgd van begin tot eind omdat we in sept 2011 voor een jaar op wereldreis gaan.
We hebben veel landen die jullie bezocht hebben ook op onze wensenlijst staan.
Nu hebben we 1 vraag: wat zijn jullie met zijn twee voor 1 jaar kwijt geweest voor deze wereldreis?
Dan hebben we een beetje een idee, want we hebben ongeveer dezelfde reisstijl als jullie.

We horen graag van jullie.

Groetjes Bram en Ilse

Vincent & Elke

Hi Bram & Ilse,

Hebben jullie een email adres voor ons?

Groetjes!

Ilse en bram

Kleineilie@hotmail.com

Joris

Beste Vincent en Elke,

Via jullie prachtige verhalen hebben ik en andere CBG collega's mogen mee genieten van jullie wereldreis. Het was echt fantastisch. We wensen jullie het allerbeste bij het afkicken van het reizen. We zullen Vincent met de nodige arbeidstherapie cold turkey laten detoxen.

Hartelijk dank wat we jullie ervaringen mochten delen.

Groet,

Joris

margo hoogesteyn-mesker

he wereldreizigers!
Welkom thuis in ons platte landje!
Leuk om te lezen dat jullie zo genoten hebben en toch weer blij zijn in ons koude kikkerlandje.
Elke, als je toch nog een keertje in de randstad komt, je weet ons te vinden! Groet, Margo

nadja

Beste Vincent en Elke
Met veel plezier heb ik jullie verhalen gelezen. Mijn vriend en ik willen voor een aantal maanden naar Zuid-Amerika. Gezien jullie enthousiaste verhaal en foto's van Antarctica overwegen wij om de reis hierheen uit te verlengen. Wij vroegen ons af hoe veel jullie ongeveer voor deze trip kwijt waren.
Bij voorbaat dank voor jullie reactie.
Groet Nadja
nadjareist@hotmail.com

Vincent & Elke

Hi Nadja,

We krijgen een fout melding bij de email adres. Zou je je email adres nog een keer kunnen geven

nadja

sorry het moet .nl zijn...

Wendy

Hallo Vincent & Elke,

Wat een mooie ervaring hebben jullie gehad en de verhalen zijn super om te lezen. Het zal vast weer wennen zijn in Nederland.
Mag ik jullie wat vragen stellen voor een soortgelijke reis? M'n mailadres is wfreijzer@hotmail.com
Alvast bedankt voor jullie reactie.

Groetjes,
Wendy

jochem

Hoi Vincent en Elke,

Wat een fantastisch mooie reis hebben jullie gemaakt. En complimenten voor de verhalen en de foto's! Mijn vriendin en ik hebben ook het plan om een wereldreis te gaan maken.Ook wij zijn benieuwd wat zo'n te gekke reis ons ongeveer zou kosten. Zou je ons hierover kunnen mailen? Alvast bedankt!

jochemkoenraadt@hotmail.com

Michelle

Beste Vincent en Elke,

Wat een mooie website en wat een te gekke reis. Super leuk dat jullie de verhalen, foto's en filmpjes met iedereen willen delen. Mijn vriend en ik dromen ook al een tijdje over een wereldreis, maar moeten nog heel wat sparen voor we zover zijn. Het is misschien een beetje directe vraag, maar ik vroeg me af hoeveel geld jullie wereldticket gekost heeft, aangezien we een soortgelijke route willen doen. En hebben jullie tips om het eventueel goedkoper te maken? Bijvoorbeeld bepaalde landen juist wel of niet doen. Verder ben ik heel enthousiast geraakt over Antartica, maar dat zal ook wel wat kosten ;) Hoeveel kost zo'n reis ongeveer en kun je die het beste van tevoren boeken of ter plekke? Hopelijk kunnen jullie ons een beetje op weg helpen. Alvast heel erg bedankt en we zullen nog veel inspiratie halen uit jullie verhalen en foto's!

Groetjes, Michelle (michelle_klavertje@hotmail.com)

Elke

Hallo Michelle,

De antwoorden op je vragen staan in je mailbox!

Groetjes!

Elke

Dark Knight

Wat een mooie info allemaal. Dit neem ik de volgende keer zeker mee als ik op wereld reis ga in mijn shorts van O Neill. Ik probeer de volgende keer wel 10 landen ;-).

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
 • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!