Vincent en Elke op wereldreis 2009 - 2010

Nepal: Kathmandu & Chitwan National Park

Het is vroeg als we door onze taxi worden opgehaald op vrijdag 9 oktober. We vliegen om 7 uur in de ochtend vanaf het vliegveld van Chengdu naar Kathmandu. Op de luchthaven is het opvallend rustig en we vragen ons af of we wel goed zijn. Eenmaal in het vliegtuig blijkt dat we maar met 8 passagiers in een grote boeing zitten (de Chinese moeten opgehaald worden uit Kathmandu en op de terugweg zit hij gewoon vol). Hebben wij even geluk want we vliegen over de himalaya en het is helder! We hebben prachtige uitzichten vanuit het vliegtuig en we rennen letterlijk door het vliegtuig om foto's vanuit verschillende positie's van de mt Everest te maken.

Met een uur vertraging komen we uiteindelijk aan op het zeer oude en totaal niet gemoderniseerde vliegveld van Kathmandu. We moeten even wennen aan de nieuwe stad, niet alleen van de warmte maar ook vooral van de drukte in Kathmandu. Ook de guesthouses zijn niet zoals gewend. De kamers zijn basic, harde bedden en niet al te schone badkamers. Maar ja wat kun je ook verwachten voor 3 euro pp per nacht.

In de middag lopen we een rondje door Thamel, de toeristenwijk van Kathmandu. Wat leuk is het hier, overal zijn winkeltjes, restaurantjes en bakery's met heeeerlijk eten (even geen noodles en fried rice). We vervolgen onze weg naar Durbar Square,het oude gedeelte van Kathmandu. De straatjes zijn hier nauw, overal lopen mensen, rijden motors en riksja's en komen we ook regelmatig een auto tegen. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat de straatjes gewoon verstopt raken. Het duurt dan ook een eeuwigheid voordat we bij Durbar Square zijn. We zijn de drukte al snel zat en nemen een riksja terug naar het hotel. Daar besluiten we de tijd die we in Nepal hebben besteden aan actieve dingen en de cultuur te laten zitten. We boeken een 2daagse rafting, 4 daagse Chitwan NP en 6 daagse trekking tour.

De volgende dag huurt Vincent een mountainbike en fiets hij naar Kakani. Deze tocht is een stuk zwaarder dan hij gedacht had. De 28 km naar Kakani zijn allemaal berg op en na 2 uur komt hij dan ook helemaal kapot aan in Kakani. Daar ontmoet hij een Nepalese familie die aan het picknicken zijn. Een uitnodiging om mee te eten slaat hij dan ook niet af. De terugweg is gelukkig een stuk makkelijker, lekker afdalen tussen bussen, motoren en andere voertuigen en met een klein uurtje is Vincent weer terug in Kathmandu. Elke heeft een vrouwendag in gedachten en shopt wat souveniertjes in Thamel (afdingen gaat haar niet zo goed af want ze koopt een aantal dingen veel te duur) en ondergaat een 3 uur durende beauty behandeling voor maar liefst 15 euro.

Op zondag gaan we met de bus naar het Riverside Beach Camp waar we een nacht blijven slapen aan de Trisuli rivier. In de middag doen we een rafting tocht van 20km. Omdat de rivier nog erg hoog stond ivm de verlate monsoon, hebben we gelukkig een wilde Trisuli rivier. We hebben een aantal 3+, 4 en 4+ stroomversnellingen die we super vinden. Er tussenin is het wat rustiger en had het van ons wel wat sneller gemogen. Aan de andere kant kunnen we nu zwemmen en ons laten meegaan met de stroming...De avond is gezellig en het eten lekker. De tent wordt gerund door een Nepalees die als eerste de Mout Everest Rivier vanaf de top naar beneden heeft gekayakt. Hij is echt verschikkelijk goed. Aangezien voor de volgende dag niet voldoende mensen zijn om te gaan raften wordt ons aangeboden om een introductie kayakken te doen. Na onze ervaring in Nieuw Zeeland en wat basis kayakken in de Ardennen en Frankrijk moet dit ook wel te doen zijn.Nou kayakken op een wilde rivier blijkt toch wel heel anders dan wat we eerder hebben gedaan. Alleen in de kayak blijven is al lastig genoeg, laat staan vooruit of tegen de rivier in gaan... We leren een T-rescue (kopje onder en dan wachten op een andere kayak om je weer recht te trekken)..Damm wat is dat moeilijk. Na een ochtend houden we het bont en blauw voor gezien.

's Middags gaan we met de lokale bus, althans dat is het plan, naar Chitwan National Park. In geen enkele lokale bus is nog plaats en na een uur worden we in een truck gezet. Nu maar hopen dat iemand deze truck herkend als we bij Chitwan aankomen. Wonder boven wonder worden we 3 uur later in een plaatsje gedropt en staat er een lokale boswachter (eigenaar van onze lodge) op ons te wachten. Met de jeep worden we naar het park gebracht.In het Chitwan National Park verblijven we 3 nachten met een vol programma: Bij het uitleggen van het programma blijkt dat een aantal activiteiten gecombineerd worden. Dat we olifanten gaan zien is wel duidelijk. Door het dorp lopen constant olifanten en zelfs vanuit onze badkamer tijdens het douchen zien we een olifant in het weiland achter onze lodge.

De volgende dag beginnen we met een jungle tour voorafgegaan met een kano tocht.  Op de rivier spotten we een aantal krokodillen, ijsvogels (ja Bert we hebben ze nu gezien) en andere vogelsoorten. Voordat we aan de jungle tocht beginnen legt de gids uit wat we moeten doen als we ‘gevaarlijke'dieren tegen komen zoals tijgers, wilde olifanten en neushoorns. We  luisteren met een half oor , we verwachten toch niets tegen te komen. De beste tijd om wilde dieren tegen te komen is maart april. We zijn nog geen vijf minuten onderweg als we in 1x iets horen bewegen achter een dichtbegroeid bosje nog geen twee meter voor ons. Als onze gids vanuit het niets roept 'RUN' weten we genoeg. Een grote neushoorn lag lekker te slapen achter het bosje en schrok gelukkig net zo van ons als wij van hem. Hij loopt de andere kant op en we kunnen hem een paar minuten (met het hart nog in de keel) een stukje verderweg bekijken. De rest van de Jungletour blijven we op onze hoede ondanks dat we behalve wat apen helemaal niets meer zien.

Na al een heleboel olifanten te hebben gezien gaan we de volgende ochtend op een rijden. Het is echt mega druk bij het start punt en tientallen olifanten staan klaar om mensen de jungle in te brengen. Iedere olifant wordt geleid door een zogenaamde Mahoet. Deze man is zijn hele leven verbonden met zijn olifant. Helaas worden de olifanten niet altijd zachthandig behandeld. De mahoet heeft een ijzeren staaf met scherpe punt waarmee de olifant een flinke klap mee krijgt als hij niet luistert. Tijdens een anderhalf durende rit (wat trouwens ook genoeg is voor je kont) zien we een aantal herten en nog een neushoorn die lekker licht te badderen. Het gekke is dat als je op een olifant zit andere dieren helemaal niet door hebben dat er mensen op zitten. Ze lopen dan ook niet weg.

Gelukkig staat er daarna iets veel leukers op het programma. We mogen een olifant wassen in de rivier, of eigenlijk wast de olifant ons. Het is zo indrukwekkend om op de olifant te klimmen (zonder zitje), zijn huid te voelen en vervolgens de rivier in te gaan. De mahoet zorgt met verschillende commando's dat we in no time kledder nat zijn. De olifant slurpt het water op en spuit het over ons heen. Vervolgens geeft hij een commando dat de olifant gaan zitten en vliegen we de rivier in. Dit tafereel herhaalt zich een aantal keer en we hebben de grootste lol. Aan het einde van de middag gaan we nog naar het elephant breeding center. Hier wordt er intensief gewerkt aan de voortplanting van de olifant, helaas niet om ze terug te zetten in de natuur. De vastgeketende olifanten maken op ons een niet al te vrolijke indruk (ze zien er verder wel gezond uit enzo). Gelukkig is er een 14 maanden oude olifant tweeling waarmee we veel lol hebben. Deze lopen nog vrij rond en zijn nog net klein genoeg om er mee te spelen. Nadat een olifant twee jaar is geworden, wordt deze vastgeketend en getraind.

Dan is het tijd om afscheid te nemen van het Chitwan NP en vertrekken we naar Pokhara met de bus.Weet je:  In Nepal heb je 30 keer meer kans om te overlijden aan een verkeersongeluk dan in Nederland. We dachten in China al wat gewend te zijn in het verkeer maar hier slaat het alles. Alle voertuigen hebben hier een claxson die dubbel zo hard zijn als in NL en er zijn ongeveer 20 verschillende melodietjes beschikbaar van 10 seconden lang. Op de weg is het dan ook een helskabaal. Verkeersregels zijn er niet en iedereen doet maar wat. Langs een weg van 50 km zien we minimaal 15 voertuigen langs de weg staan met een lekke band. Reden: overbeladen of zulke slechte banden zonder enig profiel. Verder gebeuren er regelmatig ongelukken en zien we heel wat in elkaar gedeukte auto's en bussen langs de weg. We zijn dan ook iedere keer blij als we weer heelhuids op de plaats van bestemming aankomen.

De volgende keer meer over onze trekking in de himalaya

Reacties

Reacties

Josette

Heey!! Wat een belevenissen weer. Klinkt echt geweldig. Hebben jullie mijn sms ontvangen?? Weet nu niet goed of ik jullie verblijfplek goed heb (maar mijn moeder had dat weer via Vincent's moeder, zo gaat dat he.. haha) XX

herman en betsy

met bewondering jullie reisverslag van Tibet en vandaag het verhaal over Katmandu(trouwens zo heet mijn fiets ook), jullie vallen van het ene uiterste in het andere, de "begrafenis"in Tibet naar het olifant wassen in Nepal. Trouwens een fantastische fotoserie hierover. Wij kijken al weer uit naar de volgende belevenissen van jullie. Genieten voor jullie, maar voor alle bekenden in nederland.Vrijdag even naar je vader en schoonpapa, die ouwe wordt dan 60. We zullen enkele glaasjes erop drinken en op jullie toasten.

Prooooooooooooooooost!!!!!!!!!!

Marian

Ha wereldreizigers! Nou het is weer fantastisch, geweldig, prachtig, apart, super mooi! Maaar toch een kritische noot... ik als ontzettende olifantenfan moet het toch even kwijt! Vind die olifanten in het wild helemaal prachtig (ook ik wil ze graag nog eens zien!!) maar geketend en harde puntstaven?? Dat is wel minder hoor! Ik snap dat het prachtig is om er op te zitten maar eigenlijk moeten we als "toeristen" dit niet willen en er niet aan mee doen. Desalniettemin ben ik natuurlijk wel jaloers dat je met een olifant in "bad" mag en kan en dan die kleintjes knuffelen!! WAUWW
Ben benieuwd wat het volgende animal wordt waar jullie op gaan zitten?! ha ha
Veel plezier maar weer... Liefs oet Deep'n xx

mam wil

Hallo Vincent en Elke,

Prachige foto,s en mooie verhalen.
Ik heb je een mailtje gestuurd over de vakantie,
via het mailadres van Vincent.

Hartelijke groeten van mam Wil

Corinne en Ruud

Hey!

Wat super om julie verhalen te lezen. Echt fantastisch wat jullie doen. Ook de foto's zijn erg mooi. Blijf leuke verhalen schrijven!
Heel veel plezier nog!

Ruud en Corinne

Grandi

Hoi Vincent em Elke,

Geweldig om te lezen wat julie allemaal beleven!

Gr. Joost

Aafke

Heerlijk die 'Vincent en Elke vitamientjes' via de Skype!!

JELLE EN HENNY

HOI ELKE EN VINCENT.
PRACHTIG WAT JULLIE MEEMAKEN ZOALS WIJ DIE FOTOS ALLEMAAL ZIEN GEWELDIG ELKE EN VINCENT WE BLIJVEN JULLIE WEB VOLGEN GENIET ER HEEL VEEL VAN HOU JULLIE HAAKS.
GROETEN JELLE EN HENNY

wilmy

Heej Elke en Vincent, wat een conditie zullen jullie krijgen na alle beklimmingen. Lijkt me wel zwaar maar ook weer super mooi.Marian had moeite met de olifanten maar ik ben echt misselijk geweest van die lijken.Dat jullie daar naar konden kijken!!! Verder genieten we echt van jullie verhalen en foto's.Hier doet de herfst z'n intrede.Allemaal blad van de bomen dus Ria wordt weer druk met harken.Ha,ha.Afgelopen zat.naar pim's optreden geweest.Lekker weer gefeest.Verder zit er al weer een planning voor de sinterklahaas aan te komen.Omdat we denk ik vorig jaar niet kunnen evenaren gaan we bowlen bij Bousema.Zullen jullie uiteraard ontzettend missen maar zijn ook blij dat we Vincents "scherpe gedichten"niet hoeven voor te lezen.(geintje)Verder zal ik Ria missen met het knutselen voor de kerst.Het schiet al mooi op en ze schijt nu al 10 kleuren dat ze dat vliegtuig in moet.Hi,hi.Ik wil wel ruilen met haar maar die deal zal wel niet doorgaan.Ze wil natuurlijk jullie dolgraag zien alhoewel die skype een heleboel goed maakt.Verder geen nieuws meer van deze kant.Iedereen is druk met werk dus niet zoveel tijd om te leuten.We kijken uit naar de volgende foto's maar mooier kan haast niet.Wat zien jullie toch veel!!Geniet er nog maar lekker van.Liefs en een dikke knuffel van Wilmy

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!