Vincent en Elke op wereldreis 2009 - 2010

Ni Hao from Yangshuo

Ni Hao oftwel hallo! De hele dag begroeten we alle chinezen die we tegenkomen met de enige woorden Chinees die we onder de knie hebben. Vooral Vincent heeft een geweldige aantrekkingskracht op kinderen. Als hij Ni Hao roept beginnen ze meestal te lachen.

Vanuit Beijing pakken we op vrijdag 18 september het vliegtuig naar Guilin in zuid China om een week te relaxen na een toch wel stevig reis tempo van de afgelopen weken.Vanuit Guilin nemen we meteen de bus naar Yangshuo wat niet alleen een paradijs is voor backpackers maar ook zeker voor de chinezen zelf. Buiten Yangshuo op het chineze platteland midden tussen de rijstvelden en karstgebergten hebben we een fantastisch hostel geboekt. Het enige grote nadeel is dat het warm is! Heel erg warm, namelijk 38 graden overdag en 's nacht daalt het kwik niet verder dan 25 graden met een gigantische luchtvochtigheidsgraad. We hebben helaas GEEN airco pff!

De volgende dag lopen we eerst naar de Giggling Tree om te kijken hoe het daar is. We hebben van verschillende mensen gehoord dat dit een super hostel moet zijn en we wilden daar eigenlijk een hele week verblijven. Helaas voor ons zaten ze de eerste twee nachten al volgeboekt. De Giggling Tree ligt maar 2km van ons huidige hostel en dit lijkt ons een mooie wandeling om de omgeving te verkennen. Nog geen 5 minuten onderweg of de zweetdruppels lopen al overal langs ons lichaam, tjonge het is echt heet en dit om 11.00 uur 's morgens. De Giggling Tree blijkt inderdaad mooi maar is zeker te vergelijken met ons huidige hostel. We lopen de lange route via de rivier terug naar het hostel. We moeten de rivier oversteken en helaas is er geen brug aanwezig. Dan laten we ons maar overzetten met een bamboeboot! Anderhalf uur lopen in de hitte blijkt veel te lang maar we genieten van de prachtige omgeving. Halverwege nemen we dan ook dankbaar een jump in de rivier om af te koelen.

Elke heeft aan het einde van de middag een chinese kookles gepland staan. Voordat de (prive)les begint krijgt ze eerst een rondleiding over de lokale boeren markt. Elke kijkt haar ogen uit! De eerst hal ligt helemaal vol met groente en fruit die wij helemaal niet kennen, fantastisch! Bij de volgende hal wordt gewaarschuwd dat er dieren geslacht worden en of ze dit wil zien. Ach ja ,waarom niet? Wat een schok!! Er mogen daar geen foto's gemaakt worden maar wat een hel! De stank, de levende dieren  in mini kooitjes met 35 graden, half ontlede dieren aan de muur en vooral heel erg onhygienisch!! De grootste schok komt als Elke een kooi met allemaal honden ziet met daarnaast een half geslachte hond en er net een uit de kooi wordt gehaald om geslacht te worden (het gejank van die hond is verschikkelijk). De rest is Elke bespaard gebleven want die heeft snel de uitgang opgezocht.

De kookles was verder super! De manier van koken is zoveel anders en veel kruidiger, echt leuk!

Het leven van een reiziger gaat niet over rozen! Elke wordt de volgende nacht goed ziek (buikloop) en beland de hele dag in bed. Ondertussen verhuizen we nog  naar de giggling tree. Vincent gaat aan het einde van de dag nog even in zijn eentje naar de stad om wat door de winkelstraat te slenteren. Gelukkig voelt Elke zich de dag erop al een stuk beter maar nog wat slapjes. Dan wordt Vincent ineens ziek en herhaalt zich de vorige dag maar dan met Vincent de halve dag in bed! We waren maar wat blij dat beide hostels een normale toilet hebben. 's Middags nog even op de fiets naar de stad geweest, maar voor de rest lekker niets gedaan.

Op dinsdag zijn we allebei niet in topconditie maar besluiten we toch maar wat te gaan doen.  We huren twee fietsen en gaan als eerste naar de Dragon Bridge. Van Karst, de eigenaar van de Giggling Tree, hebben we uitleg gekregen  hoe we daar moeten komen. Het eerste deel van de route is nog verhard daarna moeten we een zandpad en de rivier volgen. Natuurlijk missen we de afslag! Gelukkig worden we direct geholpen door een lokale dame, die ons eigenlijk een tocht op een bamboe vlot wil aansmeren. We laten ons de wegwijzen en komen midden tussen de rijstvelden uit. Bij het volgende dorpje raken we weer verdwaald en nemen we een afslag op de gok. Deze lijdt ons naar een pad van 50cm waar we precies met ons fietsje op kunnen. We maken een geweldige route door het platteland. Onderweg komen we nog twee Nederlanders tegen en het laatste stuk fietsen we samen naar de Dragon Bridge. De Dragon Bridge is niet echt geweldig en daarom gaan we snel door naar Moonhill, een hoge karstberg met een gat erin die je kunt beklimmen. Via de grote weg fietsen we terug naar Yangshuo, waar we eigenlijk allebei al doodmoe zijn. Moonhill blijkt nog een half uur van Yangshuo af te liggen. Is dat even een tegenvaller! En dan nog 700 trappen omhoog lopen!! Pff wat een klim... We zijn allebei helemaal gesloopt als we boven zijn maar het uitzicht maakt alles goed! We kijken uit over de karstbergen en zien de dorpjes onder ons liggen. We gebruiken onze laatste energie om nog een etappe hoger te gaan (bovenop het gat in de berg) via een pad wat eigenlijk geen pad is. Het uitzicht is wederom geweldig! Na 700 traptredes naar beneden en nog eens 45 minuten fietsen zijn we op, maar wat een geweldige dag hebben we gehad!

Omdat we de vorige dag nog niet genoeg beweging hebben gehad gaan we vandaag kayakken. We worden met een busje opgehaald om naar een niet toeristisch gedeelte van de Li rivier te gaan. Er wordt ons medegedeeld dat het 3 uur kayakken is. Wij halen hier standaard 1/5 deel vanaf omdat we meestal sneller zijn dan de gemiddelde toerist. Onderweg zien we het landschap zoals het moet zijn; ongerept, lokale mensen aan het wassen in de rivier en waterbuffels langs de waterkant. We zien geen enkele andere toerist tijdens onze tocht, echt super! Na twee uur varen voelen we het al aardig in onze armen en bedenken dat we er toch wel bijna moeten zijn. Helaas voor ons, dit keer doen we er echt drie uur over! De tegenwind en de weinige stroming zorgen ervoor dat we vooral het laatste stuk flink moeten peddelen. Moe en voldaan komen we in de middag weer aan bij de Giggling Tree waar we de rest van de dag lekker niets doen.

Om 05.30 gaat op woensdag de wekker want we gaan ballonvaren!!! Een beetje zenuwachtig staan we 's morgens te wachten op het busje die ons op komt halen. Na een kort ritje zien we de luchtballonnen al gedeeltelijk klaar staan. Er zijn in totaal 5 ballonnen die de lucht in gaan. Wij mogen als eerst samen met 3 Australiers. In totaal zitten er incl. Bestuurder 6 mensen in het piepkleine bakje. Wat is dit gaaf! We stijgen terwijl het nog donker is en zien onderweg de zon opkomen. Het uizicht over het karstgebergte is werkelijkwaar geweldig.Tijdens ons ritje van een uur gaan 3x van 450 meter naar 6 meter. Heel vreemd en we knijpen hem toch wel een beetje, zou dit normaal zijn? Achteraf horen we dat dit te maken heeft met de luchtstromen, gelukkig. Onze landing is meer dan perfect! Op de een of andere manier zorgt onze bestuurder ervoor dat we precies tussen de rijstvelden op een pad van 1 meter breed landen. Wat een super ervaring is dit!! Vol adrenaline worden we weer terug gebracht naar de Giggling Tree waar we nog even het bed in duiken.

's Middags zoeken we ons reisplan uit voor de volgende twee weken. Helaas kunnen we Tibet niet in omdat de Chinese regering heeft besloten geen travel permits meer uit te geven voor buitenlanders ivm 1 okt (60jarig bestaan China). Dit zou betekenen dat wij pas vanaf 16 okt Tibet in kunnen. Helaas kunnen we hier niet op wachten omdat we een toch wel strak reisschema hebben. De eigenaren van de Giggling Tree hebben veel reiservaring opgedaan in China en hebben een alternatief voor ons. Via Dali en Lijiang besluiten we naar Shangri La te reizen om vanuit daar de Siyuan-Tibetan Highway te nemen naar Chengu. Deze route loopt over het Tibetaans Plateau en alhoewel het officieel niet in Tibet ligt voelen de mensen zich hier wel Tibetaans. Dit lijkt ons een mooi alternatief en na een middagje uitzoek werk zijn we dan ook helemaal enthousiast. Die avond blijkt ook Paula (de stalker van eerder J) in de Giggling Tree te slapen. Aangezien wij een familiekamer hebben en ze een dorm (zaal met meerdere bedden) heeft geboekt, nodigen we Paula uit om op onze kamer te slapen. Naast Paula hadden ook 3 kakkerlakken zichzelf uitgenodigd. Dit resulteert in de ene aaah in de andere. Nadat alle klamboe's hermetisch afgesloten zijn wordt het eindelijk rustig op de kamer.

Op vrijdag 25 september moeten we Yangshuo helaas verlaten want onze nachttrein van Guilin naar Kunming vertrekt in de middag. In de ochtend gaan we nog even het stadje in om wat souveniers te kopen en eten in te slaan voor de treinreis van 18 uur.

Tot de volgende keer !!

Reacties

Reacties

Laurens

Geweldig weer.. en herkenbaar die hitte..en die treden dan naar die Moonhill aaargh. :)

Lijiang en Shangri-la .. top!! Deqin, Feilaisi en dan de looptocht naar Yubeng, aanrader!

Succes!

Lieke

Dit oogt tot nu toe het aller gaafst, vetst, tofst, mooist, koelst ( oh nee ), tot nu toe !!

Wat ontzettend mooi zeg.. Foto's ook echt helemaal geweldig... Thailand komt steeds dichter bij en ik kan je vertellen dat ik door het zien van die foto's liever heb dat het morgen 13 december is dan pas over 3 maand ! Bah...

Tot snel op skype !!

KUS KUS KUS

Ties en Kyra

Hoi Elke en Vincent,

wat een fantastische verhalen zeg!! Het kan niet anders dan dat jullie de tijd van jullie leven hebben. Geweldig al die foto's en ervaringen die jullie op doen. Jammer dat de reis naar Tibet iets anders uitpakt, maar laat het de pret niet drukken!!

Liefs

henk en wilmy

Heej travelers.
Wat geweldig toch dat we zo mee mogen genieten.Ademloos bekijken we jullie foto's en lezen de reisverslagen.Maar we vergeten wel eens te reageren.Sorry daarvoor!!!Maar we reizen allemaal intens met jullie mee.We hebben gisteravond mamma Ria en Lieke gefeliciteerd.Lieke was inmiddels naar Enschede vertrokken en wilde daar feesten maaar was de portemonnee verloren.Wij het hele huis op de kop(bleek achteraf in de auto te liggen)Lekker gekruisjast toen de rust wedergekeerd was.Verder zijn we ook een weekje op vakantie geweest naar de Kop van Holland.(ja,ja daar lachen jullie nu zeker om he)Wij moeten het doen met het Zuiderzeemuseum en het Fort van Kijkduinen.In verhouding met wat jullie zien is dit niks maar wel heerlijk genoten.We kijken uit naar jullie volgende reisverhaal en foto's en zullen jullie een beetje op de hoogte houden wat hier allemaal gebeurd.Heel veel plezier daar rond Tibet.Liefs en Dikke smokse van Henk en Wilmy

Grandi

He Vincent en Elke,

Wat een fantastisch en mooi verhaal om te lezen, fwat een belevenissen en mijn broertje in de luchtballon. Respect voor je hoogtevrees. hihi. Ik hoop jullie gauw weer te spreken op skyp.

Groetje en heel veel plezier gewenst

Grandi chin Joost voor al uw boekingen in China, ps exclusief rijsttafel en reiskosten te boeken.

Sjoerd en Esmee

Mooi om jullie verhalen weer te lezen. Wat een mooie omgeving daar zeg! Er staat ons nog wat moois te wachten.
Zouden we elkaar dan toch nog gaan treffen in China na jullie route wijziging? Wij vliegen vanuit Chengdu naar Lijiang op 3 oktober!

Zwiertjes

Tja wat zullen we er weer eens op zeggen. Terwijl wij hier hebben lopen zingen "bin zo blie dat Deep'n besteet" lopen, fietsen, kajakken, varen jullie daar aan de (bijna) andere kant van de wereld en zien jullie echt geweldige dingen... Wat ik mij nog wel afvraag in jullie verhaal, Elke wat heb je gekookt? Twas toch hoop ik niet die dooie hond???? (getverderrie, en wat zielig!!!) We kijken weer uit naar jullie volgende belevenis! En tot skype!!
Liefs oet Deep'n xxx

Patrick

Vincent en Elke, prachtig verhaal. Ben vooral benieuwd naar wat jullie gekookt hebben en dan binnendraaien die zooi!! Misschien is het beter het niet te weten. Ben benieuwd naar de verhalen die komen!
Groetjes uit het ICI lokaaltje!

Paula

Liefies,
Tuurlijk hadden jullie al wel wat verteld maar wat een leuk verhaal weer op te lezen! Ik heb ook inderdaad geweldig genoten van de omgeving en wat een super leuk hostel... Nogmaals bedankt voor de gezellige nacht :-) en tot wie weet wanneer weer hi hi!!

Ruud & Corinne

Ha Vincent en Elke,

Super om jullie verhalen te volgen. Giggling Tree bevallen hoor ik wel, mooi zo! Die ballonvaart zag er ook erg gaaf uit, omgeving is daar ook super mooi.
Gaan jullie de Tiger Leaping Gorge nog lopen? Ook echt de moeite waard om op weg van Lijiang naar Shangri La mee te pikken.
Have fun!

Groeten,
Ruud en Corinne

mamwil

Hallo Vincent en Elke
Prachtige verhalen en hele mooie foto,s.
Alleen het verhaal over de markt hoe ze daar met dieren omgaan ...... .
De ballontocht lijkt me ook een onvergetelijke ervaring.
Groeten van pa en ma en een poot van Saxo,
Gelukkig woont Saxo niet in China

gerrit en marijke

wat een mooie foto's, een zeer bijzondere ervaring.
nog ongeveer 47 weken te gaan. veel plezier en we
volgen jullie verhalen. wij zijn afgelopen zaterdag naar
de voetbal geweest, FCT-VVV, nou je hebt echt niets
gemist. waardelose wedstrijd. wel gewonnen, dus de
drie punten zijn binnen.
groetjes gerrit en marijke.

jelle en henny faber

hallo elke en vincent
geweldig wat jullie tot nu toe allemaal gezien hebben
wij zullen proberen jullie reis een beetje te volgen
heel veel plezier en succes gewenst
heel veel groetjes van ons
jelle en henny

henk en wilmy

Wij willen jullie complimenteren (geen slijm,slijm) voor de leuke manier hoe jullie de verslagen schrijven.Inmiddels kijken al heel wat fam's mee en iedereen vindt het erg leuk.Als jullie in de regen lopen, doe wij dat ook, als jullie fietsen, fietsen we met jullie mee.Dat is erg knap!!!En ook de foto's zijn prachtig.Van Vincent zelfs super!!!(hi,hi)Nu nog even een reactie op jullie verhaal.Ons boerenoog ziet dat de Chinezen de mais oogsten maar niet kneuzen.Wat hun verbouwen is waarschijnlijk de suikermais.Die is waarschijnlijk alleen voor menselijke consumptie.De mais die de boeren hier verbouwen is alleen geschikt voor dierlijke consumptie.De korrel is veel harder en daarom wordt ie gekneusd (met een maiskneuzer)en dan ingekuild voor de winter.Uitzonderingen daargelaten maar dan wordt het verhaal veeel te lang.Gelukkig hebben we de mais in de kuil want het wordt hier wel een beetje herfsterig.De regen valt wel mee maar het waait hard.De walnoten rammelen van de bomen.Henk was erg enthousiast met de buitenboel aan het schilderen gegaan en heeft bontificaal alle ramen uit onze slaapkamer gehaald.Gevolg: Windkracht 6 vloog door de slaapkamer.De gordijnen hoog tegen het plafond en er kwamen alleen maar een paar koude neusjes onder dubbele dekbedden vandaan.Brrrrrr!!!.Ik denk dat jullie beter slapen dan wij!!!
Verder mogen die yaks wel hier lopen hoor, op de kamp.Kom niet aan de 2 km maar zijn wel mooie koeien.Zagen er ook goed uit.Kunnen we zo een karretje achter spannen en dan met de famliy op pad.Hebben we tenminste weer iets ludieks met de fam.Goed...genoeg weer geteut van onze kant.Kijken uit naar juliie volgende verhaal en wensen jullie uiteraard weer heel veel plezier.
Liefs Henk en Wilmy (mis trouwens het T-shirtje.Marian wou de kosten betalen heeft ze gezegd dus aantrekken dat ding...ha,ha)

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!